Category Archives: Minyak Essential

Minyak Herba – Mandarin

Minyak Herba – Mandarin

 

mandarin50

Nama Botonical: Citrus reticulata
Negara Asal: Itali
Warna & Bau: Kuning Untuk cecair Gelap Orange @ 22C dengan Fresh Orange Mandarin bau
Kelarutan: larut dalam air, larut dalam alkohol dan minyak
Minyak Mandarin datang daripada pokok-pokok mandarin yang menjadi ahli keluarga oren. Minyak ini adalah diwap suling dari bahagian buah pokok dan campuran baik dengan sitrus yang lain dan minyak bunga. Mempunyai ciri-ciri perubatan yang baik, kami menggunakannya untuk merawat insomnia, jerawat, kulit kusam, bintik, kulit berminyak, parut, tekanan & kedutan.

NAMA BIASA
Eropah mandarin, naartjie, jeruk keprok, benar mandarin.

Campuran dengan:
Citrus dan minyak bunga, bergamot, Lavender dan limau gedang.

Kandungan:
Limonene, geraniol, methyl methylanthranilate, citral, citronellal.

KEGUNAAN:
Ia mempunyai ciri-ciri perubatan yang baik dan berguna untuk merawat jerawat, insomnia, kulit kusam, kulit berminyak, tempat, parut, tekanan dan kedutan.

Minyak Essential – Kenanga

ylang-ylang

Kami menawarkan Minyak Essential Kenanga yang diekstrak daripada pokok kenanga yang tinggi, pokok tropika yang ditanam di Jawa, Sumatera, Madagascar dan Comores.

Nama Botanikal: Cananga odorata

Negara Asal: Comores

Warna & Bau: cecair kuning pucat @ 22 ¡ac dengan bau bunga balsamic manis

Keterlarutan: Tidak larut dalam air, larut dalam alkohol dan minyak

Kami menawarkan Minyak Essential Kenanga yang diekstrak daripada pokok kenanga yang tinggi, pokok tropika yang ditanam di Jawa, Sumatera, Madagascar dan Comores. Nama ‘bunga bunga’ cara tumbuhan dan minyak tumbuhan telah sekali dianggap sebagai ramuan penting dalam persediaan rambut seluruh Eropah.

 

NAMA BIASA:

Bunga bunga

 

Campuran dengan:

Bergamot, limau gedang, lavender dan gaharu.

 

Konstituen:

linalool, asetat geranyl, caryophyllene, p-cresyl metil eter, metil benzoate, asetat cinnamyl, salisilat metil, benzyl acetate, benzyl benzoate dan sesquiterpenes lain.

 

KEGUNAAN:

Minyak Essential-Kenanga didapati digunakan dalam kedua-dua industri farmaseutikal dan kosmetik. Ia mempunyai kesan sedatif pada sistem saraf dan membantu mengurangkan keresahan, ketegangan, kejutan, ketakutan dan panik. Ia juga dianggap berkesan afrodisiak untuk mati pucuk pertempuran dan hati dingin. Selain itu, ia mengurangkan tekanan darah tinggi dan adalah disyorkan dalam kes jangkitan
usus. Minyak ini juga digemari oleh dermatologi dan pakar kulit kerana menenangkan dan mengimbangkan kesan pada kulit. Ia juga merangsang dan meremajakan dan menggalakkan pertumbuhan rambut yang mewah.

Minyak Essential – Pokok Teh

tea-tree

Minyak Essential Pokok Teh yang kami tawarkan diekstrak daripada Melaleuca alternifolia keluarga Myrtaceae. Minyak ini adalah salah satu daripada minyak yang paling penting

Nama Botanikal: Melaleuca alternifolia, M. Linariifolia, M.uncintata

Negara Asal: India

Warna & Bau: Cecair kuning pucat @ 22 ¡AC dengan bau Camphoraceous

Keterlarutan: Tidak larut dalam air, larut dalam alkohol dan minyak

Minyak Essential Pokok Teh yang kami tawarkan diekstrak daripada Melaleuca alternifolia keluarga Myrtaceae. Minyak ini adalah salah satu daripada minyak yang paling penting digunakan dan terdapat ramai yang telah mendapat manfaat dengan sifat-sifat penyembuhan yang indah. Diekstrak daripada daun dan ranting oleh proses penyulingan wap, ia mempunyai bau cahaya, pedas dan agak pedas.

 

NAMA BIASA:

Pokok Teh

 

Campuran dengan:

kayu manis, Clary bijaksana, cengkih, geranium, lavender, lemon, mur, pala, rosemary, rosewood dan thyme.

 

Konstituen:

alfa-terpinene, a-pinene, b-pinene, gamma-terpinene, sabinena, myrcene, phellandrene, terpinene, limonene, 1,8-cineole, y-terpinene, p-cymene, alfa-terpineol, terpinolene, bahantara, linalool, terpinen-4-ol dan terpineol.

 

KEGUNAAN:

Minyak Essential pokok teh adalah satu rahmat kepada dunia perubatan. Ia menghidangkan pelbagai tujuan dengan sifat-sifat penyembuhan. Ia menguatkan sistem imun; wad off semua jenis jangkitan: bakteria, kulat dan virus; membantu menyembuhkan selesema, kudis sejuk, penyakit selesema, demam kelenjar dan gingivitis; mengurangkan kejutan selepas pembedahan dan berguna untuk seratus penyakit lain.

Minyak Essential – Thyme

thyme

Kami menawarkan minyak essential thyme yang sangat tulen dan tidak dicemari. Dipercayai oleh pembelajaran daripada purba Yunani, Mesir dan Rom

Nama Botanikal: Thymus vulgaris

Negara Asal: Hungary

Warna & Bau: Warna kuning dengan bau pedas Kuat

Kelarutan: Tidak larut dalam air, larut dalam alkohol dan minyak

Kami menawarkan minyak essential thyme yang sangat tulen dan tidak dicemari. Dipercayai oleh pembelajaran purba Yunani, Mesir dan Rom, minyak thyme berasal dari renek saka malar hijau yang terkenal di seluruh dunia untuk wangian merentasi. Orang Yunani menggunakan thyme sebagai kemenyan di kuil-kuil mereka sedangkan orang-orang Mesir menggunakan thyme dalam proses pengawetan mereka.

 

NAMA BIASA:

Vulgaris timus.

 

Campuran dengan:

Bergamot, limau gedang, Lemon, Lavender, Rosemary dan Pine.

 

Konstituen:

thujone-,-pinene, camphene, b-pinene, p-cymene, a-terpinene, linalool, borneol, b-caryophyllene, thymol dan carvacrol.

 

KEGUNAAN:

Minyak Essential Thyme meremajakan saraf, menajamkan ingatan dan penumpuan, membantu memerangi keletihan dan kemurungan, menguatkan paru-paru dan membantu dalam mengubati selsema, batuk, asma, laryngitis, resdung, penyakit selesema, batuk kokol, sakit tekak dan tonsillitis. Oleh itu, ia mendapati penggunaan yang luas dalam industri farmaseutikal.

Minyak Essential – Cendana

sandalwood

Minyak Sandalwood yang kami hasilkan diekstrak dari album Santalum keluarga Santalaceae, juga dikenali sebagai gaharu India atau Timur Santal.

Nama Botanikal: Santalum Album

Negara Asal: India

Warna & Bau: Kuning dengan musky, bau kekayuan

Keterlarutan: Tidak larut dalam air, larut dalam alkohol dan minyak

Minyak Essential Sandalwood yang kami hasilkan diekstrak dari album Santalum keluarga Santalaceae, juga dikenali sebagai gaharu India atau Timur Santal. Minyak kita diekstrak dari pokok gaharu berkualiti tinggi India.

 

NAMA BIASA:

Sandalwood, Chandan.

 

Campuran dengan:

Basil minyak, kayu putih radiata, minyak pudina dan minyak pain.

 

Konstituen:

Santalol (90%), asetat dan santalene santyl.

 

KEGUNAAN:

Minyak Sandalwood adalah popular kerana aroma harum dan nilai perubatan yang tinggi. Ia mempunyai banyak sifat-sifat terapeutik yang menjadikan ia antiphlogistic amat berkesan, antiseptik, antispasmodic, astringen, karminatif, diuretik, emolien, ekspektoran, sedatif dan tonik.

Minyak Essential – Clary Sage

sage

Kami menawarkan Minyak Essential Sage, diekstrak daripada herba yang dianggap suci oleh orang-orang Mesir purba. Sepatutnya menjadi penawar untuk kemandulan di kalangan wanita,

Nama Botonikal: Salvia Officinalis

Negara Asal: Croatia

Warna & Bau: kekuningan seakan cecair kehijauan @ 22 ¡AC dengan Camphorous hangat dan seperti bau thujone

Kelarutan: Tidak larut dalam air, larut dalam alkohol dan minyak

Kami menawarkan Minyak Essential Sage, diekstrak daripada herba yang dianggap suci oleh orang-orang Mesir purba. Sepatutnya menjadi penawar untuk kemandulan di kalangan wanita, herba ini telah lama menjadi popular di kalangan orang Cina kerana ciri-ciri perubatan. Minyak mempunyai aroma pedas yang berbeza dan suling dari daun kering daripada herba.

 

NAMA BIASA:

Sage minyak, Salvia Officinalis, Salvia Sclarea, Clary Sage.

 

Campuran dengan:

Clary bijaksana, geranium, halia, lavender, neroli, oren, rosemary, teh pokok dan vetiver.

 

Konstituen:

1,8-cineole (Perakaunan bagi 71.6% daripada minyak), asetilkolina esterase, kapur barus (24.95%).

 

KEGUNAAN:

Minyak Essential Sage yang ditawarkan oleh kami digunakan secara meluas dalam industri farmaseutikal kerana sifat pelbagai perubatan yang menjadikan ia mikrob anti, anti kulat, anti oksidan, antiseptik, anti radang, anti tdk teratur dan anti bakteria. Selain itu, ia juga koleretik, cicatrisant, depurative, pencernaan yang sangat berkesan, disinfektan, julap serta perangsang.

Minyak Essential – Rosemary

rosemary

Minyak Rosemary Perlu diekstrak daripada pokok renek malar hijau rosemary. Dikenali untuk aroma wangi, campuran adalah sifat s ubat herba untuk mengasah

Nama Botonical: Rosemarinus officianlis

Negara Asal: Sepanyol

Warna & Bau: cecair tak berwarna atau pucat kuning @ 22 ¡AC dengan Menyegarkan, Woody bau, Herba

Kelarutan: Tidak larut dalam air, larut dalam alkohol dan minyak

Minyak Rosemary Perlu diekstrak daripada pokok renek malar hijau rosemary. Dikenali untuk aroma wangi, campuran adalah sifat s ubat herba untuk mengasah fakulti mental dan meningkatkan kesedaran mental.

 

NAMA BIASA:

Rose Geranium, Pelargonium graveolens, Rosemary, Alecrim, Mi Tieh Hsiang, Rosemarin, Romero, Romarin.

 

Campuran dengan:

Cedarwood, citronella, geranium, lavender, serai dan pudina.

 

Konstituen:

satu pinene, borneol, b-pinene, asetat bornyl, kapur barus, camphene, 1,8-cineole, limonene, Terpene, Alkohol, Keton, Linanool

 

KEGUNAAN:

Rosemary minyak adalah terkenal untuk bertindak sebagai perangsang otak. Ia meningkatkan kuasa otak dan adalah indah pada sistem saraf pusat. Ia telah diakui untuk mengasah ingatan dan mengosongkan fikiran serta meningkatkan kesedaran mental.

Minyak Essential – Pudina

peppermint

Minyak pudina yang kami jual diperolehi dari beberapa spesies herba saka Mentha arvensis. Dipetik dari tumbuhan pudina segar yang mempunyai daun dengan tepi bergerigi

Nama Botonikal: Mentha Piperata

Negara Asal: India

Warna & Bau: Sedikit kuning dengan bau Mint Dingin

Kelarutan: Larut dalam Minyak Alkohol & Parafin Tetapi Tidak larutkan dalam Air

Minyak pudina yang kami jual diperolehi dari beberapa spesies herba saka Mentha arvensis. Dipetik dari tumbuhan pudina segar yang mempunyai daun dengan tepi bergerigi dan ungu bunga berduri, kami menawarkan minyak pudina yang mengekalkan intipati semulajadi tumbuhan. Pudina Jepun adalah terkenal untuk tinggi kandungan menthol.

 

NAMA BIASA:

Brandy pudina dan balsem pudina.

 

Campuran dengan:

Basil, bergamot, cajeput, Cedarwood, kayu putih, lemon, limau, mandarin, marjoram, niaouli, pain, rosemary, spermin, thyme.

 

Konstituen:

1,8-cineole,-pinene, b-pinene,-d germacrene, isomenthone, limonene, menthol, menthone, methofuran, metil asetat, pulegon dan trans-sabinena hidrat.

 

KEGUNAAN:

Minyak pudina digunakan dalam industri makanan dan minuman. Kesan penyejukan juga menjadikan ia bahan popular dalam produk penjagaan kulit dan rambut. Harta astringen menjadikan ia satu balsem berkesan untuk lebam dan sakit sendi. Wangian memikat menjadikannya tambahan yang menarik dalam industri sabun dan lilin serta.

Minyak Essential – Ros

rose


Menjadi sangat berharga, Minyak pati Rose adalah sub spesis R. centifolia dan diperolehi dari kubis ros. Ianya ditapis, pengekstrakan cecair sebatian wangi daripada bunga segar.

Nama Botanikal: Rosa Centifolia

Negara Asal: India

Warna & Bau: cecair coklat & Deep Rosy manis sangat Floral

Kelarutan: Tidak larut dalam air, larut dalam minyak & alkohol

Menjadi sangat berharga, Minyak Rose adalah sub spesis R. centifolia dan diperolehi dari kubis ros. Ianya ditapis, pengekstrakan cecair sebatian wangi daripada bunga segar. Bahan wangi diekstrak dari tumbuhan menggunakan kaedah pelarut hidrokarbon.

 

NAMA BIASA:

Rose minyak daun; Rose minyak.

 

Campuran dengan:

Rose kacukan melibatkan R. x centifolia, R. gallica.

 

Konstituen:

Minyak pati, asid lemak, wax, geraniol.

 

KEGUNAAN:

Juga dikenali sebagai Rosa Centrifolia, ia diekstrak daripada konkrit dengan alkohol tulen, alkohol larut & menyerap bahan harum daripada konkrit meninggalkan mutlak tulen dan bunga ros beberapa yang lain. Ia digunakan dalam industri minyak wangi. Satu kombinasi muktamad bahan aktif, ia juga digunakan dalam Cr ¨ ¨ saya kerana ia adalah cahaya dan telah cepat diserap sifat anti-oksidan.

Minyak Essential – Parsley

parsley

 

Minyak Parsley yang diekstrak daripada herba singkat saka yang mempunyai dedaun hijau terang dan bunga kecil berwarna kuning kehijauan yang menghasilkan biji-biji coklat kecil. Minyak digunakan dalam sabun, detergen, kosmetik, colognes dan minyak wangi terutama wangian lelaki.

Nama Botanikal: Petroselinum sativum

Negara Asal: India

Warna & Bau: Kuning untuk cecair cahaya coklat dengan bau manis, pedas panas

Kelarutan: Tidak larut dalam air, larut dalam alkohol dan minyak

Minyak Parsley yang diekstrak daripada herba singkat saka yang mempunyai dedaun hijau terang dan bunga kecil berwarna kuning kehijauan yang menghasilkan biji-biji coklat kecil. Minyak digunakan dalam sabun, detergen, kosmetik, colognes dan minyak wangi terutama wangian lelaki.

 

NAMA BIASA:

Pasli Seed Oil

 

Campuran dengan:

Orange, Cananga, Rose, Tea Tree, Minyak Spice, Clary Sage. .

 

Konstituen:

Apiol, myristicin, pinene, tetramethoxyally-benzena, asid lemak yang voliatil.

 

KEGUNAAN:

Ia digunakan kosmetik dan produk penjagaan badan. Selain itu, ia juga digunakan secara meluas dalam pelbagai jenis perasa makanan, terutama daging, jeruk & sos serta minuman beralkohol & lembut.