Minyak Essential – Geranium

geranium

 

Minyak geranium diperolehi melalui proses penyulingan stim dan diekstrak dari daun dan batang tumbuhan. Geranium organik adalah renek berbulu saka,

Nama Botanikal: Pelargoneum graveolens

Negara Asal: Mesir

Warna & Bau: cecair kehijauan zaitun @ 22C dengan bau bunga Ciri-ciri

Keterlarutan: larut dalam air, larut dalam alkohol dan minyak

Minyak geranium diperolehi melalui proses penyulingan stim dan diekstrak dari daun dan batang tumbuhan. Geranium organik adalah renek berbulu saka, terutamanya yang digunakan dalam pagar dan boleh membesar sehingga kepada kira-kira satu meter tinggi (3 kaki), mempunyai daun tajam yang bergerigi di tepi dengan bunga merah jambu-putih.

 

NAMA BIASA:

Rose geranium

 

Campuran dengan:

Ia boleh campuran dengan Basil, Bergamot, Citronella, Clary Sage, Adas, Grapefruit, Jasmine, Juniper, Lavender, Lemon, Serai, Nerolia dan Buah Pala.

 

Konstituen:

Ia mengandungi geraniol (7-20%), citronellol (20 hingga 40%), linalool (5 hingga 15%), Menthone, geranyl formate, 10-epi-eudesmol (Mesir, Maghribi, Algeria), Guaiadiene-6, 9 (China).

 

KEGUNAAN:

Disebabkan sifat-sifat terapeutik, minyak geranium boleh digunakan dalam rawatan jerawat, lebam, terbakar, luka, dermatitis, ekzema, ulser, kebengkakkan payu dara, edema, tonsillitis dan masalah menopaus.